Basics Of Golf

Počeci golfa

Scotland, sredina 19. stoljeća

Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi, je to da se golf ili igra slična onoj koju danas znamo pod tim nazivom, igra već stoljećima, ali točno tko, kada i kako je započeo tu igru, možemo samo nagađati. Igra „paganica“, koja je bila poznata u doba Rimskog Carstva mogla bi prema nekima biti početak golfa, dok opet imamo razmišljanja da je golf proizašao iz francuske „jeu de mail“ ili nizozemskog „kolvena“. Bez obzira na sva ta nagađanja, bez ikakve sumnje možemo reći da su pioniri golfa biti škoti. Oni su odredili izgled terena i pribora za golf igru, te postavili standarde i temeljna pravila igre, koja u velikoj mjeri vrijede i danas. Tako su najstariji pisani zapisi, koji opisuju golf kao igru na istočnim morskim obalama škotske, tzv. Linksovima, datirani prije sredine 15. Stoljeća. Potraga za ranijim činjenicama o golfu, vezana je za niz sličnih igara, te je dovođena u svezu sa golfom ovisno o onome tko je i radio ta istraživanja. Glavna razlika između svih tih drevnih igara bila je u rupi. Naime, jedino se u golfu spominje da lopticu uguravamo u rupu, dok je kod svih ostalih igara cilj bio u ravnini sa zemljom. Upravo postojanjem rupe, neprijeporno je da se igra postavila u Škotskoj. Na kraju možemo izvući zaključak da je povijest golfa, zapravo povijest golfa u Škotskoj.

Zašto golf?!

Zato što možete 5-6 sati hodati i uživati u najraznovrsnijim krajolicima. Golf tereni rade se u pustinjama, šumama,planinama, oko jezera, na pješčanim dinama, uz potoke i jezera, uz morske obale…. Najzanimljivije od svega je to da niti jedan golf teren nije isti, svaki ima svoju posebnu priču.

Golf je igra koja se igra na 18 polja. Svi natjecatelji počinju sa polja broj 1, te redom igraju sva polja do broja 18. Golf se igra u grupama od 1-4 golfera. Budući svi golferi kreću sa 1. polja u razmaku od 10 minuta, obično svako igralište ima vremenski ograničeno vrijeme trajanja igre ( cca 4 sata 30 minuta ). Iz tog razloga, prije prvog izlaska na golf igralište, potrebno je savladati osnove tehnike i taktike i položiti ispit, nakon kojeg se izdaje Dozvola za igranje. Treninzi se odvijaju na za to posebno pripremljenim vježbalištima i može se trenirati individualno ili u grupama. Za  početne treninge imamo osiguranu cjelokupnu opremu. Nazovite, vrijeme je da nam se i Vi priključite!

Za razliku od većine sportova golf se igra većim dijelom bez stalnog nadzora sudaca. Igra se oslanja na poštenje pojedinca koji je obziran prema ostalim igračima i koji prihvaća Pravila golfa. Svi igrači se cijelo vrijeme moraju ponašati disciplinirano, moraju pokazivati uljudnost i sportsko poštenje, bez obzira na to koliko su natjecateljski motivirani. To je duh golfa.

Razvoj pravila golfa

Prva pisana golf pravila potječu iz 1744., a donijela su je gospoda golferi iz Leitha. Pravila su se satojala od 13 „Članaka i pravila igre golfa“. Razvijanjem igre i jačanjem klubova, 1897. Vodeći su klubovi pozvali Kraljevski i drevni golf klub iz St. Andrewsa da propiše jedinstvena golf pravila, kao jednog od najvećih i najutjecajnijih klubova. U prvoj polovici 20. Stoljeća Kraljevski i drevni klub (Royal & Ancient Golf Club of St. Andrews) i Udruženje američkih golfera (USGA), koristili su ista pravila ali su ih različito tumačili. Nesuglasice su se vodile oko veličine loptice i nekih manje važnih pojedinosti igre. 1951 te nesuglasice su usklađene na posebnoj konferenciji, na kojoj je donesena i važna odluka o zajedničkim sastancima svake četiri godine radi provjere pravila. Dans se tako svake godine zajednički objavljuju Odluke o pravilima.

Povijest golf loptice

Izgled starije golf loptice

Prve poznate golf loptice bile su najvjerojatnije izrađene od bukovine. Početkom 17. stoljeća zamijenile su ih loptice od perja koje su se zadržale sve do 1848. premda su u igri trajale vrlo kratko te su bile  jako skupe. Zbog vrlo zahtjevnog postupka pri izradi loptice, majstori koji su ih proizvodili mogli su dnevno napraviti samo do četiri loptice. Naime prašina koja se stvarala pri izradi taložila im se na pluća, dok im je zbog jakog pritiska prilikom stiskanja kalupa stradavao prsni koš. Zbog toga je loptica nerijetko dostizala cijenu koja je bila veća i od same golf palice. Preokret se dogodio u devetnaestom stoljeću, otkrićem gutaperče – tvari slične gumi. Zbog svojih svojstava, te zbog mogučnosti da se dotrajala loptica ponovno kuha i na taj način se regenerira i preoblikuje, nova loptica zamijenila je pernatu i zbog dosta jeftinije proizvodnje približila golf manje imućnim slojevima. Takova loptica olakšala je standardizaciju pa se moglo točno odrediti koliko loptica mora biti velika i teška. Loptice od gutaperče zamijenile su početkom dvadesetog stoljeća loptice sa gumenom jezgrom, koju je 1898. izumio bogati američki igrač Coburn Haskell u suradnji sa inženjerom tvrtke Goodrich Rubber Company, Bertramom Workom. Loptice od gumene jezgre, na koju su bile namotane gumene niti letjele su puno dalje, čak i pri lošim udarcima. Prihvaćanje nove loptice, koja je bila pokretnija i koja je postizala bolje daljine, pridonjelo je daljnjem povećanju popularnosti golfa. Uskoro su se svi vodeći proizvoiđači guma takmičili tko će napraviti bolju lopticu uz sveobuhvatno proučavanje aerodinamike i fizikalnih zakona. Tek 1987. je postignut dogovor između Royal & Ancient Golf Club St. Andrews i Američke udruge golfa o veličini loptice na 43 mm. Početkom novog tisućljeća pojavila se loptica s višeslojnom konstrukcijom, a sastoji se od čvrste jezgre s plaštom oko koje se nalazi vanjski omotač koji je izrađen od mekšeg materijala poput uretanskog elastomera. Zbog svojih izuzetnih performansi takovu lopticu su ubrzo prihvatili svi vodeći profesionalni igrači, što je na kraju značilo odlazak troslojne loptice u povijest. Možemo slobodno zaključiti da je unazad 20-tak godina upravo golf loptica postignula najveći napredak u postizanju boljih rezultata u samoj golf igri.

FacebookTwitterShare